Върнете майките на бебетата им!!!

Попадам на поредна статия как някой си дарил пари да се купят нови кувьози за не знам си кое неонатологично отделение. Самия дарителски акт е чудесен. Вероятно имат нужда в отделението.

Но на мен ми нагарча. Знаете ли защо такива материали ми докарват антипатия?

Защото недоносените бебета, а и ВСИЧКИ новородени бебета имат крещяща нужда от… МАЙКИТЕ СИ!!! (А татковците също са важни!)

baby-1474439_1280Знаете ли колко струва майката и бебето да са заедно след раждането? НИЩО! Абсолютно една стотинка не струва. Нужни са майката, бебето ѝ и добро желание от страна на персонала. А позитивите са безчет, включително за персонала и болницата.

Знаете ли какво е нужно за кенгуру майчина грижа? Елементарни неща – майката, бебето ѝ, удобен стол, одеало…и добро желание. Не си въобразявам, всеки може да си направи справката, елементарно е: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/9241590351/en/

Справочника е на три езика – английски, френски и испански, сигурна съм, че все някой ще може да преведа от тях на шефовете на болници и завеждащите родилни и неонатологични отделения лекари.

И ако от медицинска гледна точка има твърдения, че е „все тая“ дали детето е в кувиьоз или с майка си, то има доста доказателства за дългосрочните ползи от кенгуру грижа и неразделянето на майката и бебето след раждането за ВСИЧКИ намесени страни, не само за майката и бебето. Ползите са както за физическото здраве на бебето, така и в психологически план за родителите, означава по-малко работа за персонала и намалява значително разходите.

Бих добавила също, че се избягват и куп травми в психологически аспект за майката и бебето. Работила съм с хора, които са били преждевременно родени и преживели първите си седмици сами в кувьоз. Ако някой твърди, че това не нанася вреди на психиката на бебето, моля да ми пише, ще го поканя на сесия да слуша за какво иде реч.

Едно от любимите ми „извинения“, че не може да се приложи кенгуру грижа е липсата на пространство. Влизала съм в две неонатологични отделения – представляваха огромни зали с 5-6 кувьоза вътре и МНОГО празно пространство. Виждала съм снимки и на други отделения – родилни и неонатологични… Мисля, че пространството не е проблем, а нежеланието да се помисли, да се направят промени, да се помисли за сигурността и удобството на жените. Сигурно наистина има и родилни отделения и неонатологии, където мястото не достига, не отричам категорично този аспект.

baby-22194_640

Според мен обаче, това, което наистина не достига е съвсем друго и то няма нищо общо с пари… Добрите родилни грижи не включват купчина модерна техника и пачки пари (с което не казвам, че хората, работещи в сферата не заслужават достойно заплащане), техниката и парите са по-скоро второстепенни.

Все още ми е супер необяснимо, защо всякаква техника се приема с отворени обятия (независимо дали е нужна или не), но на инициативи, чиято идея е подобряване на родилните грижи без това да струва някакви (кой знае какви) пари, се гледа с насмешка и подигравка. Включително тези реакции си както от лекари и медии, така и от… майки.

Например във Варна в родилните отделения е забранено присъствието на дула. Защо?! Нали уж имаме общата цел за по-добри родилни грижи, а присъствието на дула, като помощник на семейството, помага тези грижи да се случат. Доказано присъствието на дула по време на раждането намалява нужда от интервенции, значително се снижава процента от цезарови сечения и…. каква изненада – намалява работата на персонала. И не струва никакви пари на болницата.

Мисля да споделям тази статия всеки път когато прочета статия за „технически благодеяния“ за някое родилно отделение и всеки път да я коментирам с радостен отчет когато науча, че някое родилно или неонатологично отделение в България са въвели кенгуру майчина грижа или разбера, че в родилно отделение неразделянето на майката и бебето след раждането е станало рутина, а не изключение, независимо от начина на раждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.