Лара Крофт и ънскулинг

Преди няколко седмици ми се възроди една стара фенщина – игрите с Лара Крофт. Фен съм на Tomb Raider още от появата на първата игра през 1996 г. Един хол, една конзола, два джойстика и двама приятели, които тичат с Лара по Великата Китайска стена. Сладки спомени, минало незабравимо. 😊

Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт
Анджелина Джоли в ролята на Лара Крофт

Няколко години по-късно тази фенщина леко заспа, както бяха заспали и много други мои интереси всъщност. В един момент бях спряла да чета дори книги, какво остава за гледане на филми и да играя на игри. Бях се отказала тотално от хобитата си.

И ето, че лейди Лара Крофт се изпречи отново на пътя ми. Приключението само ме намери, хихи. Моя позната сподели във ФБ рисунки, които ми грабнаха окото. Потърсих от къде са и…. ооооо! Рестартирали са историята. Имаме си една нова (в много отношения) Лара Крофт. Еха! Набързо си набавих играта от 2013 година и бях направо погълната от геймплея.

Божидар и Искрен също проявиха интерес. Мама играе на готина игра, това си е събитие по техните критерии. хахаха! Веднага естествено поискаха да играят и те. Отначало малко се дърпах. Играта е 18+ заради доста реалистичните брутални сцени. Но пък в крайна сметка до сега винаги сме ги оставяли на тяхната преценка какво да играят и така тримата дружно заиграхме.

Тук някъде в главата ми се заформи осъзнаването, че това си е чудесен начин за сближаване и също повдигането и обсъждането на различни теми. А преживяването ни е чудесен пример за ънскулинг.

Всъщност ние се превърнахме по много интересен начин в един екип. 😊 Въпреки, че играта е за един, си помагаме – къде има ресурси, решаване на някои от пъзелите, специфично минаване на задачи, кои умения да развиеш първо и прочие. Отделно, че английският им още не е на достатъчно високо ниво, та мама превежда надписите и разказва историята. Кой на кого какъв е, защо се държи по определен начин, как реагира в различни ситуации. Тук имаше много разклонения и разговори по темата взаимоотношения, реакции, характер, психология. Обяснявах им защо Лара се държи по определен начин в някои ситуации и как това е повлияно от трудното ѝ детство. Сравняваме историите от различните разклонения на играта – кое ни харесва, кое не.

Алисия Викандер в ролята на Лара Крофт
Алисия Викандер в ролята на Лара Крофт

Изгледахме и трите филма. По няколко пъти. 😊 Отново сравнения между историите, развитието на героинята, изпълнението на коя актриса ни харесва повече и защо. Режисурата, кинематографията, диалозите… Направо станахме филмови критици.

Повдигнахме и темите за възможностите на човешкото тяло, отново с множество разклонения. Говорихме си за бегачите на свръхдълги разстояния, за алпинистите, как се обучават специалните части, как работи тялото под стрес и какво ти коства това. Колко приспособими са телата ни, как могат да се научат да работят оптимално дори при много тежки условия, как могат да издържат на жега, студ и болка. За възможностите на тялото да се самолекува. Говорихме си за бактерии и вируси. И прескочихме дори на въпроси от типа: „Има ли животни, които могат да се нахранят с две молекули?“ (а сега де?!) Гледахме видеа с Беър Грилс.

Естествено и почти неизбежно си говорихме и за циците на Лара Крофт. 😀 Тук и Антон се включи в разговора като специалист по темата „цици“. 😀 Обсъждахме секса, любовните връзки. Ролите на мъжете и жените в обществото. Завихме към пубертета и разни теми в този контекст.

География и история? Нямате грижи, всичко покрихме. 😊

– Защо на Лара ѝ е все студено, въпреки, че е облечена добре?
– Защото е в Сибир.
– ….
– Там е много студено.
– Сибир в България ли е?

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

Започна едно разглеждане на картите, колко е далеч Сибир от България. Как може да стигнеш до там. Колко студено става, колко е дълга зимата, какви животни живеят там. На какви езици говорят местните. Разклонихме и към историята – какво общо има между Русия и България, как е преплетена историята ни. Говорихме си и за японската култура, древните Гърци, Древен Египет, траките, прабългарите, абе направо си се разходихме сериозно из цялата позната ни човешка история.

– Къде е Византия?

– Тя защо е графиня?

– Защо в Сирия има война? (и аз това се питам)

– Лара идвала ли е в България? (оказа се, че да 😊)

– Мамо, ходила ли си в Японско море? Има ли акули там? (…)

– Можеш ли така да висиш на клон? (ъъъъъ, не… за сега)

Tomb Raider Revolution
Tomb Raider Revolution

Разказах им най-различни митове и легенди. Слушахме като приказки някои от историите от Древногръцки митове и легенди. Аз самата си се зарових в различни проучвания. Спомних си как в гимназията бях луднала по манга и аниме. По цели нощи четях за митовите и легендите на които се базират. И все така обичам да го правя – покрай книги, игри, филми да се заравям да научавам много интересни неща за света, в който живея и да се изпълвам с едно благововение и страхопочитание към разнообразието. Когато четох „50 нюанса сиво“ се случи същото – научих много за BDSM културата. Не от книгата, а покрай нея. 😊

И въпреки цялостната мрачност и бруталност на играта, имаше място и за състрадание. Първо един към друг – споделяхме си моменти, които са ни били трудни емоционално (аз съм си емоционален играч). Говорихме си за морал и етика, за ценности, естествено и за ценността на човешкия живот. За смъртта.

Отново бях изненадана от самата себе си. Използвах необичаен за мен самата ресурс за да се сближа с децата си, да се опознаем по-добре като личности. И за пореден път пред себе си се убедих, че възможностите са навсякъде, дори в неща, където привидно има само едно безсмислие.

Благодаря ти, Лара! 😀 Ти си верен приятел, макар и въображаема. 😊

One Reply on “Лара Крофт и ънскулинг”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.