Свобода и граници с… точки за награда

Гост автор: Катя Стоименова

Веднъж попаднах на обещаваща система за възпитание, в която всеки път, когато детето направи това, което родителят иска, родителят залепва стикер върху специално закупена за целта таблица. Много ми хареса идеята (и все още ми харесва). Помислих и аз да взема такива таблици, но ми беше сложно. Имам няколко деца и не си представях къде ще окача таблиците чисто физически.

kids-894787_640Замислих се за какво бих им давала по едно стикерче, ако все някак започна системата. Почувствах се добре само от това да помисля точно какво искам от децата, защото самата аз разбрах рамките, които исках, но не ги бях поставяла толкова ясно. Измислих няколко желани неща – предимно за храненто и спането. Обявих ги на децата, като им казах, че ще получават по една точка, ако правят това и това. А точките започнах да записвам като бележка в телефона си – всеки път редактирах бележката, като на всяко дете добавях получените точки. След около месец те събраха общо 100 точки, превърнахме ги в 100 лв. и дружно ги изхарчихме. Това беше и краят на лятната ваканция. Започна учебната година, ритъмът ни се промени и вече не събирахме точки.

Година по-късно три от децата бяха подредили една стая и бяха много горди от себе си. Повикаха ме, за да ми се похвалят с постижението си. Поисках да ги наградя някак и спонтанно им казах, че печелят по две точки за това. И така, отново започнахме да събираме точки. Този път не бях формулирала отначало за какво точно ще се събират. Всичко ставаше в движение и постепенно се изясняваше. Децата вече бяха по-големи и можех да давам точки за повече неща. А и аз бях попораснала, та по-добре знаех какво искам от тях. Оформиха се няколко категории, по които да получават точки – лична хигиена, добро отношение помежду им, навреме за училище, хранене, спане. За храненето точката е, ако вечерят преди 19:30 ч. (закуската и обядът са им в детска и училище). За спането – ако си легнат преди 21:00 ч. Личната хигиена – за миене на ръце веднага след прибиране, за миене на зъби, за рязане на нокти, за почистване на тоалетната, къпане… Понякога получават точки съвсем неочаквано за добро отношение, когато някой отстъпи на друг и искам да поощря това поведение.

Спечелена точка не се отнема по никакъв начин.

Измисляйки новите правила в движение, най-накрая измислих и как да си изконсумират точките. Този път бях решила да „счупим касичката“ когато всеки един направи по 100 точки и тогава всички заедно да имат общо 100 лв. (щедростта предния път беше от неопитност). Те поискаха да могат да прехвърлят точки от един на друг и аз им позволих (защото трябва да изчакат и последния да събере стоте точки).

Най-много ми харесва това, че децата се стараят да си правят нещата не защото иначе има наказание, а защото им харесва да получават точки. И даже въпросът не е само в точките. Децата по принцип искат да правят това, което родителят иска, но да не бъдат наказвани, ако не успеят. А за тях наказание е дори само недоволството на родителя.

Харесва ми да мога да давам свобода, когато и двете страни знаем къде са границите и заедно се опитваме да ги спазваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.