Планирай живота си умно 30 дневно предизвикателство (част 2)

Втората седмица от предизвикателството. Напредъка по седмица 1.

Ден №8: Не се предавай точно тук

Не съм, не съм, никак не съм. 🙂
Оформя ми се по-ясно, че това не е точно моя начин за постигане на целите (писах го и в публикацията за ден №7), но също, че мога да внедря моя начин, да го оформя, използвайки идеите от предизвикателството.
Участието в предизвикателството ми дава някаква енергия и усещане за баланс.
 
Без да си давам зор наваксах с прането и последните три дни съм в крак с пране, простиране, прибиране на сухите дрехи. 🙂 Надявам се да се заразя с енергия и за останалите сфери от домакинството.
 
Днес си изпълних болшинството със задачи (не изпълних всъщност само една) и когато напиша тази публикация ще си планирам и утрешния ден. След което право в леглото да почета и да си поспя. 🙂

Ден №9: Създай успешен навик

Тефтера, в който си пиша първоначално задачите е винаги с мен. Добавих си напомняне в телефона за 21 часа. Както бях писала преди, пиша си вечер задачите за следващия ден.
Наградата ми е да си поиграя 30 минути на някоя игра.

Ден №10: Направи успеха свое задължение…

…или се довери на себе си и го избери.

Видеото към ден 10 някак си ме смути. Твърде много трябва, твърде много „задължен си“. Отказвам да съм задължена, дори на себе си. Отказвам успехът да е мое задължение.

Аз ИЗБИРАМ успеха.
Избирам да се развивам и да служа.
Избирам да имам правото да се откажа.
Избирам да държа кормилото на живота си с лекота и увереност.
Избирам да имам правото да продължа напред или да се върна назад.
Избирам да имам свободата да сменям приоритетите си, мнението си, гледната си точка.
Избирам да правя най-доброто на което съм способна със собствен ритъм и по моя уникален и автентичен начин.

Избирам СВОБОДАТА, която е мое рождено право.
Избирам успеха да бъде мое право, а не задължение.

Ден №11: Учи се постоянно

А може ли друго? За мен няма друг вариант освен да се уча цял живот. Винаги са ме изумявали хората, които в някакъв етап от живота си приемат, че са се „изучили“. Всеки ден, искаш или не искаш, научаваш нещо ново. По-добре да го искаш разбира се, за да има полза, тогава си отворен и отива където трябва. Иначе е като да сееш семена върху камъни (ама и те понякога намират някоя цепнатинка и почва, та…).

Живея с ясното съзнание, че съм едновременно учител и ученик. Уча клиентите си как да имат добър и пълноценен живот. И от всеки един клиент научавам по нещо, толкова пъти са ми давали идеи за неща, за които аз не съм се досетила или не съм имала подобна на тяхната тема, че да се сетя. Разширява ми се кръгозора и гледната ми точка става гледна сфера и после много гледни точки и сфери и запълваме пъзела полека-лека.

Любопитството винаги е било и винаги ще е мой двигател.
Още от ранна възраст чета много и винаги съм отворена за нови знания и умения. Да се развивам, да се променям, да надграждам за мен е като дишането. Не мога без това.

В момента чета две книги, които паралелно разглеждат умните ми цели – връщането на радостта от движението и стабилизиране на финансите.
Едната книга се казва „Eat well, Move well, Live well“ (Galina & Ronald Denzel). Другата е „Tapping into welth“ – Margaret Lynch.
Първата книга е пълна с купища практически и лесни идеи как да подобря качеството си на живот, като подобря храненето, движението и начина си на живот. Втората е за отработване на блокажи и травми свързани с парите и богатството.

Книги, които съм планирала напред през годината и ще ми помогнат да се развиват (има и художествена литература, която аз лично дълбоко ценя като извор на идеи и стъпки за развитие):

*The Doula book
*Промени вярванията си, промени живота си – Карл Досън
*Тета-лечение – напреднали – Ваяна Стайбъл
*Техники за емоционално освобождаване
*Или, или – Киркегор
* 5-те езика на любовта – Чапман
* Прекрасният нов свят – Олдъс Хъгсли
* Голото слънце – Айзък Азимов

Умения, които е добре да развия за да постигна целите си:
* Постоянство и дисциплина
* Ефективно управление на финансите
* Ефективно управление на времето
* Изграждане на общности и мрежа от контакти
* Ненасилствена комуникация и емоционална интелигентност
* Презентационни и ораторски умения
* Създаване на естетична визия и имидж в обществото (в контекста външен вид и женственост)
* Проактивност
* Лидерски умения

По някои от тях вече работя, по други тепърва предстои.

Обучения, които да посетя през следващите 12 месеца:
* Дълбоки разкопки (Тета хийлинг)
* Обучение за преподаватели по ТЕС
* Обучение за посланици на метода Пренареждане на Матрицата
* Да се запиша да уча психология (бакалавърска степен)

Вчера прегледах отново 10-те си цели, някои претърпяха леки корекции, но в цялост за сега си остават същите.

Ден №12: Бъди свой собствен гуру

Ако говорехме на другите така, както говорим на себе си, вероятно почти никой няма да ни харесва и да общува с нас.

Размишлявам си отдавна по темата за вътрешния диалог. Хубаво е да внимаваме как говорим на себе си. Най-добре без да внимаваме вътрешния диалог да е окриляваш, но понякога „fake it, till you make it“ е добра тактика.

Важно е да не се самонаказваме за вътрешния си диалог, независимо какъв е то. Защото макар тези гласове да са в нашата глава, в повечето случаи не всъщност не са истински наши. Това са мисли, чувства и убеждения, които са ни „инсталирани“ от родителите, обкръжението, средата, предишен опит.

Хубавото е, че можем да пренапишем тези наши „надписи по стените ни“. Споделеното от Мартин във видеото е един от начините. Личното ми предпочитания са техники, които работят директно с подсъзнанието. Доволна съм, че вътрешния ми диалог вече е доста по-изчистен, хармоничен и позитивен, без да мисля специално за това.

Ето и моят списък:

Тежа си на мястото.
Използвам времето си ефективно.
Аз съм нежна.
Аз съм добра майка.
Аз умея да се шегувам и имам добро чувство за хумор.
Аз съм добра домакиня.
Аз съм постоянна.
Получавам нужното разбиране от другите.
Аз съм общителна, лесно завързвам нови приятелства.
Аз съм компетентна.
Проявявам дълбоко разбиране към другите.<
Аз съм спокойна и уравновесена.
Аз съм съсредоточена и фокусирана, винаги когато е нужно това.
Аз съм добра съпруга.
Аз се изразявам ясно.

Ден №13: Кои са твоите приятели?

Имам чудесни приятели. Не са перфектни, то кой е? Но всеки един от тях ми дава по нещо, учи ме на нещо. Не винаги се чувствам добре с тях, не винаги ми е приятно, когато ми казват някои неща „право куме в очи“, но не са ли това за истинските приятели?! 🙂
Имам си и кралски ласкатели (все пак съм кралска особа, хихихи). Хубаво е да се намират в свитата ти, припомнете си защо преговаряйки си мисията от ден 12. 🙂

Делфийския Оракул и Мара Подробната – мога да им кажа абсолютно всичко, да получа подкрепа и да ми кажат наистина какво мислят, а не това, което искам да чуя. Винаги мога да им поцивря на рамото, без да получа укор или нежелани съвети.

Жената-войн – имам ли нужда от приземяване или да хапна с някого вкусно, тя е човека. 🙂 Също така е чудесен „редактор“. 🙂

Хубават Елена – тя е моята духовна „майка“, учи ме на мъдрост, търпение и приемане. Възхищавам ѝ се как върви през живота и как се справя с предизвикателствата, които ѝ се случват. Винаги мога да се обърна към нея за идеи и съвети.

Една Лъвица – любимият ми кралски ласкател. Говоря си с нея, винаги, когато имам нужда от повдигане на духа.

Ace coke – моят партньор в живота. Вади от мен всяка възможна кирлива ризка и ме кара да я изпера. хехе! Това е любов! <3

Wake Up и ПиАрът – любимите роднини, които са ми и прекрасни приятели. С тях е весело!

Ден № 14: Лягай и ставай рано

Бих го префасонирала заглавието на – лягай и ставай навреме.

Всъщност няма универсална рецепта как да спим достатъчно и добре. Мартин е споменал някои неща, аз ще добавя други малко по-долу.
Дълго време имах проблеми със съня, доста четох по темата и открих много интересни неща.

Експериментирала съм с лягане в 20-21 часа и се оказа, че за мен това е твърде рано. Спя два часа и се събуждам, след това дълго време не мога да заспя, заспивам отново твърде късно през нощта и съня ми не е пълноценен. С изследване на тази област установих за себе си че лягане в порядъка 22-23 часа е добър за мен. Напоследък по-скоро към 23 се случва, тъй като децата ми лягат към 21:30 и докато ги приспя и после си взема малко време да разпусна в края на деня и да си направя ритуалите за сън и времето се изнизва. Сутрин нямам конкретен час за ставане, всеки ден ангажиментите ми са различни, така че тук винаги се старая да спазвам правилото за ставане без аларма, на естествен ритъм.

Всъщност моя главен проблем е излежаването и това че не ставам веднага щом се събудя. Работя в момента по отстраняването на това. Открих корените в ученическите си години, когато трябваше да ставам в 6:30, което е трудно за моя хронотип (аз съм мечка с лек привкус на вълк). Тоест аз имам нужда от по-дълго време за сън, около 9 часа и да става малко по-късно като часове. Например при лягане около 23 часа, ставане сутрин около 8 ми е чудесно. Ставане около 7 също ми е добре, ако сънят ми е бил качествен, но не всеки ден.

Събрала съм си в блога си някои основни неща, които открих и систематизирах за себе си за добрия сън: http://yana-mitseva.com/blog/dobar-san-idei/

Седмица 1
Седмица 3
Седмица 4

One Reply on “Планирай живота си умно 30 дневно предизвикателство (част 2)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.