Невъзможните възможни майки

Възможните майкиНа сборника „Възможните майки“ дадох 2 звездички в Goodreads. Мъкааа, мъкаааа си беше четенето. В някакъв момент дори го бях намразила. Единственото, нещо, което го „спаси“ от това да го зарежа беше това, че всеки текст е от различен автор и тук-таме имаше по нещо, което ме грабваше и поддържаше криво-ляво интереса ми.

Донякъде разбирам идеята на съставителите да запазят автентичността на текстовете и да има някаква форма на „документалност“, но според мен сборника силно е пострадал от липсата на по-сериозна редакторска работа над него.

Бройката на текстовете е излишно огромна. Има текстове, които са доста трудно четими. Много подобни текстове има, което прави четенето досадно. Ако идеята е била да се покаже колко са „еднакви“ майките, може би е донякъде успешен. Но за мен това прави сборника безинтересен.

Сред морето от безлични текстове се губи есенцията и емоцията от текстовете в които има по-силна енергия, текстовете които те завладяват, дори да не се познаеш в тях.

Чисто технически разнообразието от видове (не)майки беше добро, но доста от „вариациите по тема“ не се бяха получили. Имаше и доста силен контраст между автори, които очевидно са на ти с писането и дори е част от работата им, с тези, които не се занимават с писане (точно тук смятам, че е било нужно редакторите да се потрудят повече). На моменти имах усещането, че чета някоя от оборотните теми в bg-mamma.

One Reply on “Невъзможните възможни майки”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.