Коледна популярна екология

Поредната „вирална“ дъвка са коледните дръвчета… Ако вярвам на разни празни слово- и фотоизлеяния, ако не купя коледно дръвче, ще спася света (от екологична катастрофа)… УАУ! хм! Не чувам аплодисментите какъв герой съм и от n-броя години не съм купувала истинско коледно дръвче (и съм го заменила с грозно пластмасово). 🙂"Oh, Christmas Tree"

„Oh, Christmas Tree“ /Снимка: kennymatic / Foter.com / CC BY

Добре! Нека да поразмишляваме по темата. Дървесината е възобновяем ресурс. За разлика да речем от питейната вода. Управлението на дървесните масиви в света няма да го засягам тук, но само ще обясня, че по принцип коледните дръвчета са част от системи, които си възстановяват ресурса. Тоест, когато изсекат дръвчетата, засаждат също толкова (или повече). Неправомерното изсичане на дървесината в крайна сметка е работа на прокуратурата и не е тема на днешната ми публикация. Не мога и да отговарям за добросъвестността на собствениците и управителите на подобни дървесни масиви.

Сега по същество. Коледа е веднъж в годината. Християните са около една трета от населението на целия свят (цифрата може да не е точна, не съм задълбавала да проверявам това). Световното население по данни на ООН към средата на 2015 г. е 7,3 милиарда души. Ако ви се занимава – можете да си поиграете със сметките колко всъщност дръвчета ще бъдат използвани. Вероятно могат да се намерят и статистики колко коледни дръвчета се посаждат и отсичат годишно.

Какво се случва с дървото в края на празника? Бива изхвърлено най-често, като самото дърво, ако не бъде унищожено , се саморециклира на бунището изгнивайки и ставайки дом и храна на разни животинки. Някои хора занасят дръвчетата в зоопаркове или стопанства, където оглеждат животни. Можете и да си ги изгорите в печката или да ги превърнете в компост. Варианти много. При всички положения дървото не се задържа като боклук някъде дълго време. Каквото и да се случи с дървото, то продължава да участва в обмена на вещества в природата. Нещо, което, доколкото ми е известно, не се случва с пластмасата например.

Случайно да знаете колко време отнема на пластмасата да се разгради в природата? Ако многократното коледно дърво е направено от полиетилен – са му нужни повече от 500 години за да се разгради. Материала „затворен“ в едно „многократно“ дърво остава неизползваем за твърде дълго време. Да не говорим за замърсяването, което причиняват на природата. Бях попаднала на информация, че едва около 20% от рециклируемите отпадъци на планетата биват действително рециклирани. Много неприятна статистика, ако е вярна. 🙁

Чудя се хората, които призовават да не купуваме коледни дървета, дали знаят тези неща. Чудя се също така, дали използват найлонови и хартиени торбички, когато пазаруват. Дали и тях ги използват многократно, както призовават да си купуваме многократни коледни дървета? Дали си носят обяд от вкъщи, вместо да поръчат от някъде храна и след това да изхвърлят купчина еднократна посуда използвана колко? 20-30 минути дали има… Дали използват хартиени салфетки, еднократни продукти за дамска хигиена, еднократни ножчета за бръснене? Чудя се дали използват еднократни пелени и мокри кърпички за децата си? Ами пластмасовите бутилки за вода?

Да зачекнем и една друга коледна тема. Подаръците! Колко според вас хартиени опаковки ще бъдат използвани за опаковане на подаръците?! О, да, много е хубаво да ти поднесат красиво опакован подарък! Но какво правим с опаковката? Най-често заминава в кофата за боклук. Не, благодаря! Предпочитам подаръци натюр. 🙂 И дори натюр, пак има твърде много излишества в опаковката. Брррр!

ego vs. eco
его vs. еко

В заключение… мисълта ми е, да не сочим с пръст наляво и надясно, а да мислим за нещата (в частност за природата) не само на Коледа. 🙂 И най-вече – не само да мислим и приказваме, но и да действаме. 🙂 Празника в крайна сметка не е коледното дърво и/или коледния подарък…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.