Комикс “Tomb Raider”- поредици 1-7 (Dark Horse Comics)

{spoiler alert}

Срещали ли сте човек, който все си намира белята, каквото и да прави? Е, Лара Крофт определено е от тези хора. След шашавото пътуване до Яматай, госпожица Крофт определено не се завръща към нормалния си живот. И благодарение на комиксите на Dark Horse Comics можем да проследим какво се случва в годината между Tomb Raider 2013 и Rise of the Tomb Raider, както и да надникнем към отчаяният ѝ поход срещу ордена на Троицата непосредствено преди събитията в Shadow of the Tomb Raider.

За разлика от останалите комикси за Лара Крофт, тази серия не се развива в отделна вселена, а допълва празните петна и историята между трите игри от последната инкарнация на Лара.

Повечето от историите ми допаднаха. За разлика от по-старите комикси, тук са заложили малко повече на екшъна и отношенията на Лара с приятелите ѝ.

Относно рисунките съм в общи линии с леко резервирано отношение, особено в последните сериите. За сметка на това имаше няколко супер добри и интересни истории.

Действието в Season of the Witch се развива няколко седмици след завръщането на оцелелите от екипажа на Endurance от Яматай. Лара бива подмамена от фенове на Матияс, които искат да го съживят, тъй като виждат в него свят човек, който иска да помогне на света. Creepy! За да ги спрат Лара и приятелите ѝ трябва да се върнат отново на Яматай.

Донякъде се засяга и темата как Лара, Джона и Сам се опитват да се справят със спомените си от преживяното на Яматай. Накратко – не се справят особено добре.

В серията Secret and Lies Лара се опитва да изглади отношенията си с Джослин Райес. На Райес ѝ е много трудно да прости на Лара за смъртта на Конрад Рот, отделно че я смята за опасна компания. Напълно с право, предвид, че археоложката има таланта да привлича смъртоносни неприятности. Все пак двете успяват да заровят томахавките.

Водена от вината, Лара тръгва да търси сестрата на Алекс – Каз. Търсенето я отвежда в Украйна, където за първи път официално се сблъсква с ордена на Троицата. Неофициално – оказва се, че доста преди това баща ѝ е бил следен от тях, тя също. Дори са имали намерение да я привлекат на своя страна.

Една от любимите ми серии е Queen of Serpents. В тази история Сам и Лара се сработват много готино. Много ми хареса хитростта, която Сам измисли за да стигнат до Мексико и бандитската групировка Las Serpientes Que Caminan. Сам би била чудесен партньор на Лара и много бих се радвала, ако отново ги съберат двете в някоя от следващите игри.

Поредицата Spore пък е много класическа Tomb Raider история. Лара Крофт и Джона отиват в Китай да търсят гъби, които според легендата дават безсмъртие.

Поредицата Choice and Sacrifice е посветена основно на отношенията между Лара и приятелката ѝ Сам. Майката на Сам я изпраща в психиатрична клиника, от където Сам бяга. Сам си събира свита, последователи на Химико. Сеят трупове из Европа докато се опитва да се добере отново до Яматай. Лара открива, че ордена на Троицата имат пръст в състоянието на Сам и че по някакъв начин са успели да помогнат на Химико да обсеби Сам. Накрая Лара открива начин как да спаси приятелката си. За съжаление се налага да обещае, че повече няма да вижда и да търси Сам. Ъх!

Survivor’s Crusade и Inferno са сигурно най-мрачните истории в поредицата. Хронологично тези две истории се случват между Rise of the Tomb Raider и Shadow of the Tomb Raider. Лара Крофт се опитва да сложи в ред живота си. Чувства се много наранена и изпълнена с ярост след като се разделя със Сам и научава, че ордена на Троицата са убили баща ѝ. Обещава на Джона да се върне към нормалния живот след като попътува в продължение на една година. Нещо, което предполагам се досещате, че не се случва.

Двата комикса супер готино постилат за третата игра от трилогията – Shadow of the Tomb Raider. И ми дават още няколко жокера защо последния рестарт на историята така раздели феновете.

В тези комикси имаме една неуправляема, жадна за отмъщение Лара Крофт, която обикаля света сеейки трупове и разрушение. Определено в момента е трудна за харесване и симпатизиране. Люшка се от крайност в крайност, заслепена от гнева си. За феновете, които са свикнали с една доста уравновесена, не толкова емоционална, зряла Лара, това си е труден за преглъщане хап.

Когато научава, че орденът на Троицата са отговорни за смъртта на баща ѝ, Лара на практика губи и малкото стабилност, която беше успяла да постигне. Отиде в Сибир с цел да почете баща си и да се освободи от миналото. А се случи точно обратното. Да, тръгна си от Сибир с повече вяра в себе си, способностите си и че е господар на живота си, донякъде излекувала травмата от случилото се на Яматай. Но отпечатъка от смъртта на баща ѝ се оказа жива рана. Рана, която се надявам, че ще видим как успява да излекува в Shadow of the Tomb Raider.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *