Camp NaNo (юли 2019) – равносметката

Издухах го тоя Camp NaNo много доволно. 

Равносметката:
– 31 дни ежедневно внимание над романа + 3 дни бонус от август (идеята да си продължа рутината с ежедневното писане)
– 22 513 думи написани за 3874 минути (в тях влизат и редакции, както и работа по сюжета)

Готова съм до 10-та глава, което е долу-горе 1/3 от историята + имам писано по глави и сцени напред на безразборен принцип (хрумне ми нещо и го надрасквам, да видим като стигна до там как ще напасвам и дали въобще).

В средата на юли бях за четири дни на писателски ритрийт (или писателски редут, както го нарече другарче 🙂 ) с писателската си група Nanocharacters. Изкарах си фантастично и компанията също бе фантастична. Писахме, бърборихме и най-вече – чудесно си се забавлявахме.

Едно от другарчетата ми подхвърли една идея за Люба, която много ме дръпна и ми отне около две седмици да измисля как да я приложа.

Sneek-a-peek – в историята има намесени общи минали животи на някои от героите. Идеята е тук-таме да има разни flash backs от тези животи, които те иначе не помнят.  Бях използвала нещо подобно в първата чернова и само с Люба – на едно място тя разказва за един сън-спомен, но би било интересно да включа и останалите от дружинката.

Накрая все пак ми хрумна как да вплета идеята и мисля, че много добре се получи. Направих комбинация от сънища и спомени на живо преплитащи се с реалността.

Нещо важно, което направих на ритрийта – преструктурирах си плана. Доста сцени отпаднаха или бяха обединени с други (нещо излишно съм надробила нещата), та вече имам 32 глави планирани. Преди бяха 37. Може би ще има още пресяване нататък, има струва ми се още няколко „празни“ сцени/глави, които ще отпаднат.

За сметка на това забелзязвам, че съм започнала да пиша по-консистентно/уплътнено, което може само да ме радва. Е, има моменти където все още само съм маркирала нещата с кратък диалог да речем, но на етапа, на който съм си е повече от нормално. Ще ги обличам в плът по-нататък. Гледам максимално да се придържам към идеята, че в момента следвам златната нишка и пиша скелета – плътта, органите и лицето ще добавям на следващите етапи. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *