Без нови придобивки за месец

Мина вече половината месец и мога да споделя впечатления от нашето предизвикателство „без нови придобивки за месец“. На английски е по-известно като no spend month или buy nothing month. Който иска може да си порови и да научи повече за тези предизвикателства.

Идеята ни е този месец да не купуваме нищо, да не правим ремонти (освен, ако не се появи нещо много спешно), да не плащаме за услуги и прочие, и да харчим единствено за храна, да си платим сметките, вноските по заемите, консумативи за домакинството (тоалетна хартия, прах за пране и прочие) и транспортни разходи.Без нови придобивки за месец

Другото, което направихме е да подновим практиката да следим разходите си, с тази разлика, че определихме месечен бюджет за всяко перо. Което вече определено дава по-друг поглед над нещата. До сега сме правили и друг път такова следене какво харчим, но без да планираме или да определяме бюджет по пера, което не променяше на практика нищо.

Да се върна обаче на предизвикателството… Отначало се чудех доста, чувствах се малко неуверена, чоплеше ме. Принципно бяхме определили някои нови покупки за началото на април и се чувствах раздвоена. Хем исках тези неща, бях се настроила на тази вълна, хем педизвикателството много ме блазнеше. След кратко обсъждане все пак решихме да го направим…

…и в момента се чувствам много облекчена и спокойна! 🙂 Чувството е много интересно и неочаквано. Не се чудя кое да купя по-напред, не се чудя ще ни стигнат ли парите този месец, не живея в неведение какво има да се харчи още през този месец. Наистина много приятно усещане!

Неприятното – непрекъснато имам едно дърпане отвътре „купувай, купувай, купувай“. Не ми е от сега разбира се, но сега някак си имам възможност да го наблюдавам и чопля. Ясно ми е, че това е тема, която ще се чопли, ТЕС-а и матричи. 🙂 Хубавото е, че сравнително лесно мога да отпъдя този досаден глас в главата си. Друго, което ми помага да съм по-фокусирана и съзнателна в пазаруването, са списъците, които добавих в дневника си – освен списъка с чакащи неща (неспешни неща, които престояват в списъка по месец с идеята дали наистина ги искам), започнах да записвам и разни неща, които искаме или е наложително да купим за домакинството или пък дрехи и вещи за децата или за нас, ремонти, профилактики (на коли и компютри примерно), услуги, които планираме да използваме. И така имам много по-ясен поглед какво наистина ни трябва и какво е спонтанна ненужна покупка. Усещането е ново и тепърва свиквам с него, но ми харесва. Все още свиквам с пазаруването по списък и да отблъсквам желанието да купувам разни неща само заради самия акт на пазаруване.

До тук съвсем успешно се справяме да не купуваме нови придобивки и смятам, че спокойно ще изкараме така целия месец. Ще видим как ще е следващия месец, който ще е без ограничение, надявам се да е също така спокоен благодарение на бюджетните нововъведения и приятното чувство от този месец.

One Reply on “Без нови придобивки за месец”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.