Arctic Sunrise

Вчерашният ден беше ден за приключения. Морски най-вече. 🙂 Посетихме ледоразбивача на Грийнпийс Arctic Sunrise.

Когато научих за събитието бях много ентусиазирана да посетим кораба. Срам не срам, морско чедо съм, ама на „жив“ кораб не бях се качвала. Реших, че имам чудесен шанс да ми се случи и това. 🙂 И така вчера дружно и семейно се отправихме към Морска гара, Варна.

ледоразбивач, Arctic Sunrise, Грийнпийс, Greenpeace
ледоразбивача Arctic Sunrise

Когато видях кораба ме обхвана едно вълнение в душата. Като да че се докосвам до нещо наистина голямо. (абе не че е много малък кораба де :Р)

Историята на кораба е интересна. Преди да стане собственост на Грийнпийс, корабът се е казвал Polarbjorn (Полярна мечка) и е бил използван за лов на тюлени и организацията нееднократно е правила акции срещу него. През 1995 година собствениците му решават да се продадат кораба и така става собственост на Грийнпийс. Повече подробности за историята на ледоразбивача – ТУК.

Аз почти през цялото време си бях зяпнала от възхита. Само като си представих, че този кораб на практика е обиколил цял свят.  Как да не се вълнува човек. Толкова бях развълнувана, че снощи цяла нощ съм сънувала кораби, ледове и тюлени. 🙂

МИСИЯТА

Корабът ще обиколи 9 европейски страни с идеята да се насърчи устойчивия риболов. Целта е да се защитят дребномащабните рибари и да има по-адекватна регулация на риболова за да се защитят морските екосистеми. Повече за мисията на кораба бихте могли да прочетете ТУК.

Фото кредит: Антон Мицев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.