#30за30 или малко за мотивацията да се чувстваш добре

Днес официално слагам начало на трети сезон от предизвикателството #30за30. Сигурно се чудите какво е това? Съвсем накратко – предизвикателството е свързано с това да мотивираме 1 000 000 българи да спортуват всеки ден. Идеята е на Лазар Радков и екипа на Live to Lift.  Повече за инициативата тук: http://30za30.com/.

Включих се в предизвикателството почти от самото начало. В момента съм в период, в който работя в посока да имам достатъчно движение в деня си и 30за30 ми дойде дюшеш. 🙂

Успехът ми е променлив. Поне откъм спортна гледна точка. Убежденията, че „не съм спортен тип“ и „да тренираш е много трудно“, все още са си яки саботьори. Не успявам да тренирам всеки ден, както бих искала. Все още и не съм се престрашила да вляза в зала да тренирам с тежести и уреди.

И все пак какво постигнах за тези два месеца?

В по-голяма част от дните имам поне 30 минутна разходка. Тренирам два пъти седмично „големи“ тренировки – йога и Ти-тап. Подобрих съня си – спя добре, достатъчно и пълноценно, без да се будя по сто пъти. Храня се редовно три пъти на ден, в повечето случаи с домашно приготвена храна. Рядко използвам асансьора. Пия достатъчно вода. Започвам деня си с леки упражнения за разтягане. Търся различни начини да имам мини и микро движения в деня си – танцувам на някоя песен, ставам да се раздвижа и да си правя почивки от седенето пред компютъра, слагам си панера за простиране на „неудобно“ място, така че да трябва да клякам и да се протягам и други такива.

Когато се влошиш, осъзнаваш какво си имал

Осъзнах колко добре ми действа 30за30 по малко странен начин. За последните около 4 месеца ми се случваше да изпусна нишката и да се олежавя и измързелевя за цяла седмица, забравях да ям, спях малко… Много бързо и отчетливо успях да сравня. Лошото физическо и психическо състояние, което се връщаше в тези моменти, беше в ярък контраст с добрата кондиция, която постигнах движейки се всеки ден и грижейки се добре за тялото си.

Какво ми предстои през следващите 30 дни?

Нямам ясен план, а би било добре да си направя. (бележка до себе си: направи го, щом публикуваш тази статия) В главата ми се върти да направя „големите“ тренировки от 1-2 пъти седмично на 3-4 пъти седмично. Бих искала да опитам и нови неща. Дърпа ме към плуването например, макар че не се чувствам уверен плувец. Фитнес залата все още ме плаши по някаква причина, но съм убедена, че и това е нещо, което ще преодолея успешно, ако си насоча фокуса натам. Чудя се дали да не включа някакво бойно изкуство или пък народни танци.

Другото, над което бих искала да поработя по-усърдно следващите 30 дни е да поизчистя храненето си. Да намаля още „джънк“ храните и да направя храненето си по-пълноценно и по-балансирано. Не ми е ясно точно как ще го постигна това, цялата информация, която имам за храненето ми е толкова объркваща и противоречаща си, че ми иде да се скрия някъде. Тук ще впрегна най-вероятно интуицията си и вътрешните си усещания за да напипам правилния за мен подход.

Планирам да правя периодични отчети до къде съм и какво се случва с мен през този сезон на 30за30 тук в блога. Можете да се включите и във ФБ групата на инициативата „Да мотивираме 1 000 000 българи да тренират“.

Сега отивам да се пораздвижа с малко Ти-тап и да си планирам сезона 30за30.

А ти какво ще тренираш днес?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.