Моето „Висящо кафе“

Днес ме запознаха с една интересна благотворителна инициатива наречена „Висящо кафе“.

Цитирам:

„Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:
– Пет кафета. Двете са за нас и три „висящи“.
Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:
– Какви са тези „висящи“ кафета?
Отговаря ми:
– Почакай и ще разбереш.
След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета – плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:
– Трите са за нас, а четирите „висящи“.
Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огряния от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:
– Имате ли „висящо“ кафе?“

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

„Висящото кафе“ – Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице.

Оказва се, че на много места по света съществува подобен род благотворителност. В Русия, Щатите, Австрия, Полша, Чехия, Украйна, Латвия, Турция, Венецуела, Австралия, Аржентина… Там плащали предварително не само за кафе, но и за хляб и топла храна. Ще се радвам от тази идея да се появи поне едно заведение в България, което да въведе тази традиция. Относно съмненията дали в България това е приложимо, трябва първо да опитаме и тогава да видим.

–-

Тук на село ми е слабовероятно да се получи. Обикновено получавам странни погледи с неопределен характер когато купя хляб или нещо друго на някой, който ме е помолил. Но пък ми хрумна друга идея. Често пъти хората пазаруват „на тефтер“. Моята идея е да купя част от „дълга“. Да платя вместо някой, който си е купил хляб или друга храна „на тефтер“.

В случай, че инициативата ви интересува бихте могли да разгледате и/или да се включите във фейсбук групата „Висящо кафе“.

Вашият коментар