Списъка – част 1 (списък за бебето)

Представям ви личния си (сравнително) минимилистичния списък за новородено бебе. Както и някои идеи за неща, които можете да си приготвите в чантата за родилното извън стандартния списък, който обичайно се върти в пространството. 🙂 Надявам се информацията да ви е полезна. 🙂

В публикацията има продуктово позициониране. 🙂 Споделям някои марки продукти, които използвам и от които съм останала доволна.

СПИСЪК ЗА БЕБЕТО

Дрехи и друг текстил

(дрехите за новородено обичайно ги купувам в размер 0-3 месечна възраст – по-добре да са малко по-големички, отколкото въобще да не му станат на бебето)

 • Бодита с къс ръкав – 5 бр.
 • Бодита без ръкав – 5 бр. [бодитата с дълъг ръкав не са изпуснати – лично аз не ги харесвам и не купувам такива, намирам ги за доста неудобни]
 • Удължители за бодита – 4-5 бр. [изглеждат ето така и се използват ето така; удължават живота на бодитата, особено ако бебето ви расте бързо; не пасват на всички видове бодита]
 • Блузки с дълъг ръкав  – 5 бр. [за лятно бебе съответно с къс ръкав; типа на закопчаването, което ще изберете е въпрос на лично удобство]
 • Ританки/панталонки – 5 бр.
 • Терлици/пантофки – 3-4 бр. [за лятно бебе не са необходими]
 • Чорапки – 3-4 бр.
 • Шапка – 2-3  бр. [вида и дебелината се избират според сезона]
 • Връхна дрешка/“космонавт“ – 1-2 бр. [конкретния вид и дебелина се избират според сезона]
 • Бебешка нощница – 1-2 бр. [имам предвид това; такива съм виждала обаче само в Джъмбо – имаше в розово, синьо и бяло; изключително са ми удобни за нощно време когато е нужно преобуване]
 • Хавлия за баня – 2 бр. [не е необходимо да е специално „бебешка“ с качулка, обикновена хавлиена кърпа от по-големите върши чудесна работа]
 • Тънко памучно одеало – 1-2 бр.
 • Дебело одеало – 1-2 бр. [за бебета родени през топлите месеци това е покупка, която може да се направи при настъпването на студените месеци]
 • Спален комплект (долен чаршаф и калъфка за одеало) – 2-3 бр.
 • Непромокаема подложка за матрак – 2 бр. [изключително доволна съм от марката Нимекс]
 • Големи пелени – 3-4 бр. [подходящи за постилане в количката, за повиване на бебето, за завивка навън или вкъщи; взаимнозаменяеми са с тънките одеала споменати по-назад]
 • Тензухени/бархетени пелени (различни размери), малки хавлиени/памучни кърпи (размери нещо от рода на 10х15 см) – бройката варира според това за какво планирате да ги използвате [идеални за забърсване на повърнато, попиване на напишкано, бърсане/подсушаване на дупе; лично аз ги използвам и вместо мокри кърпички за навън]

Забележка: Бройките са съобразени с това да не се налага да пера всеки ден бебешки дрехи (пералнята работи всеки ден и без бебе в къщата 🙂 ). Ако нямате проблем с всекидневното пране бройките могат да бъдат намалени.

Хигиена

 • Ваничка – незадължителна покупка – голям леген или собствената ви вана вършат същата работа. 🙂 Лично аз предпочитам ванички с плоско дъно.
 • Кофа с капак за мръсното пране на бебето – незадължителна покупка. Тъй като аз използвам многократни пелени за мен е улеснение.
 • Нокторезачка
 • Клечки за уши – обикновени; незадължителна покупка
 • Измивен гел за коса и тяло – за предпочитане с чисти/био натурални съставки. Използвам бебешка пяна на Alphanova bébé. Доста е икономичен, използваме го цялото семейство. 🙂 А бебето поне няма нужда от всекидневно измиване с препарат. Веднъж седмично е достатъчно.
 • Кокосово/бадемово масло (задължително био и ядивно) – за мазане на бебето – след баня или при подсичане и въобще при нужда. Ако в семейството има фамилна обремененост от алергия бадемовото би било по-подходящо. Аз лично предпочитам кокосовото.
 • Шише с пулверизатор (поне 50 мл) – както вече споменах предпочитам да не използвам мокри кърпички. За да мога да почиствам бебето и да го преобувам когато сме навън използвам споменатите по-назад малки кърпи и шише с пулверизатор пълно с вода (варианти са също отвара от лайка, лавандулова вода, розова вода), с което напръсквам кърпичката.

Принадлежности

 • Слинг – ако планирате да инвестирате само в един най-универсален е дългия тъкан слинг-шал. Избора на модел и марка слинг до голяма степен е въпрос на лично удобство. Повече за слинговете бихте могли да прочетете в блога на Библиотеката за слингове. Незадължителна покупка.
 • Столче за кола – необходимо ви е само, ако имате кола. Задължително е бебето да се вози в колата в подходящо за възрастта и размерите му столче за кола. Не забравяйте да закопчеете всички колани! 🙂
 • Количка – незадължителна покупка, която може да се направи и след раждането при необходимост. Ако планирате да използвате активно слинг е напълно възможно въобще да не ви е нужна количка.
 • Бебешко легло и матрак – незадължителна покупка, ако планирате съвместен сън. Решението за нашето семейство е легло правено по поръчка (в случая от любящите ръце на тати :)), което се допира до спалнята ни. Така удължаваме успешно собствената си спалня, която по принцип е тясна (140 см на ширина) и дава везможност на момчетата да продължат да си се гушкат при нас когато пожелаят без да стане твърде тясно и да пречат на бебето. Съществува разбира се и варианта за семейно легло, ако имате достатъчно широка спалня или имате по-малко деца от нас. 🙂 Има най-рознообразни опции как да приспособите спалнята си за новото бебешко попълнение. Едно от лесните, евтини и достъпни на българския пазар решения е преграда за легло (повечето модели обаче са подходящи само за легла с двулицев матрак и подматрачна рамка).
  leglo

Пелени/памперси

Предпочитам многократните пелени. Не се ужасявайте веднага! 🙂 Не пера на ръка и съвремените многократни пелени нямат почти нищо общо с тези, с които майките и бабите ни са използвали.

pelenite

Първоначалната инвестиция е възможно да е по-голяма, макар да не е нужно да се купува целия комплект наведнъж. Но като цяло излиза по-евтино от използването на еднократни памперси. Предпочитаната от мен марка е CoolaBaby – тип джоб с по две подложки, едноразмерни (от раждането докато са нужни). Комплект от 12 джоба и 24 подложки плюс непромокаема торба за мръсни пелени (торбата е незадължителна покупка) ми излязоха към 185 лв. Пристигнаха за 12 дни.

Ако ми се наложи използване на еднократни памперси предпочитам памперсите на DM – BabyLove Nature. Не са ароматизирани и вътре са с по-малко количество гел. Смрадта е поносима. 🙂 Също така са 50% биоразградими. Бих предпочела 100% биоразградими памперси, но за момента намирам цената на която се предлагат за неоправдана за спорадичните ми нужди от еднократни памперси. Също така се намират сравнително трудно.

Хранене на бебето

Ако планирате да кърмите най-вероятно вече имате всичко, което ви е необходимо – гърди за кърмене и ръце за гушкане! 🙂 В общия случай предварителното закупуване на шишета, помпи за кърма, кутии адаптирано мляко и подобни е по-скоро ненужен разход и пилеене на ресурси. Няма стуация в която те да са ви толкова необходими, че да не може да почака до сутринта и отварянето на магазините. Повече по темата ще пиша в следващата публикация, която ще е посветена на списъка за мама. 🙂

В случай, че планирате хранене с адаптирано мляко още от раждането – бъдете минималистични и практични. Големите комплекти с безброй неща в тях рядко са практични, много често в тях има напълно ненужни аксесоари, които никога не влизат в употреба. Допитайте се до майки, които хранят с изкуствено мляко да споделят с вас какво им е било полезно и какво не. Набавете си на първо време само най-необходимото. След раждането и когато видите как вървят нещата преценете дали е нужно да си набавите още нещо. Тук отново важи същото – няма толкова спешна ситуация, която да изисква нещо да ви е под ръка на секундата и да не може да почака до отварянето на магазините. 🙂

Играчки

Новороденото бебе не се нуждае от специални играчки и занимавки. Дори е възможно така популярните играчки за над леглото и подобни да го плашат и изнервят. В тази статия бихте могли да прочетете повече за играчките на децата и какво е подходящо за различните възрасти: Играчките на нашето бебе.

Това-онова

Не, нищо не съм изпуснала. 🙂 Както написах още в самото начало – това е минималистичен списък с предимно неща от първа и непосредствена необходимост. Всичко което не съм споменала за мен лично (като разбиране на нещата и личен опит) е по-скоро в графата „ако ми потрябва, ще си го купя след раждането, но най-вероятно въобще няма да ми потрябва“.

Очаквайте скоро и втора част на списъка, където ще изброя различни неща, които биха свършили работа на жената по време на раждането и първите дни с бебето.

5 Comments

 1. Pingback: Списъка – част 2 (списък за мама) | Casa de la Mitzeva

  • Yana

   Благодаря! Радвам се, че ти е бил полезен списъка. 🙂

   Шала за кърмене не случайно липсва от списъка. Той далеч не е сред задължителните аксесоари. 🙂 Всъщност в повечето случаи, ако целта е дискретно кърмене, то покриването със специален шал обичайно по-скоро привлича ненужно внимание. 🙂 Разбира се всяка жена може да прецени дали да използва или не, но е въпрос по-скоро на лични предпочитания, отколкото необходимост (поне в България). Обикновен шал би свършил същата работа, не е необходимо да се купува специален.

  • Здравей, Мария! Радвам се, че публикацията ти е била полезна.
   Пелените Coolababy поръчах от официалния им сайта, но виждам, че нещо не е достъпен в момента.
   Могат да се поръчат също от Alliexpress и eBay. Дори понякога офертите там са по-изгодни, отколкото на сайта им.

Вашият коментар