Градски легенди: защо брачните халки се носят на безименния пръст

Много интересно обяснение, защо брачната халка се носи на безименния пръст.

Обяснението идва от Китай.

Палецът символизира родителите
показалецът – братя / сестри
средният пръст си ти самият
безименният е партньорът ти
малкият пръст са децата ти

За да разбереш защо халката се носи на безименния пръст, направи следното:
отвори дланите си, една срещу друга. Пречупи средните си пръсти и ги постави един до друг (като на картинката), след което допри върховете на останалите си пръсти.

брачните халки
Снимка: Pixabay.com

Сега се опитай да разделиш палците си (родители). Ще се отворят, защото няма да прекараш целия си живот с родителите си, трябва да ги напуснеш рано или късно.

Събери отново палците и се опитай да разделиш показалците си (братя/сестри): те също ще се отворят, защото братята и сестрите ти ще имат собствени семейства и отделен от твоя живот.

Събери показалците и раздели малките си пръсти (деца): и те ще се отворят, защото и твоите деца един ден ще се оженят и няма да са при теб.

Накрая събери малките си пръсти и се опитай да разделиш безименните (партньор): ще се изненадаш да установиш, че не можеш… Защото съпруг и съпруга трябва да останат заедно, в добро и зло.

От тук; превода от тук.

31 Comments

 1. Пръстена на снимката не е задължително да е брачна халка! А всеки може да вярва в каквото си иска! 🙂
  Това е просто легенда…

  Ако ти имаш обяснение, моля, ще ми е интересно да го споделиш!

 2. Четох преди време покрай подаръци за годишнини че на лявата ръка и на безименния пръст защото там имало някаква вена, която уж била директно свързана със сърцето. И това не вярвам особено но като че ли има повече логика. Знам ли.

 3. И аз като Андрейчо предпочитам да съм омъжена, а не оженена. А халката на бас, че ще я загубя без значени на кой пръст е. ВИнаги съм харесвала китайските притчи, но това е малко… де да знам. Странно е. Ами ако имаш повече от един любим през живота си? Колко пръста трябва да имаш? Или пък това значи да съществува момент, в който да можеш да си разд елиш безименните пръсти?

  ПП: аз моите ги отлепям на окло сантиметър 🙂

 4. Леле! Много сте зле да знаете!
  Въпросът е не в това дали е вярно или не…
  По-скоро е в смисъла „Защото съпруг и съпруга трябва да останат заедно, в добро и зло.“

  Ще разберете някой ден! [намиг]

 5. Melody

  Ха да видим дали някой тук ще се сети защо точно халка се слага,когато човек се жени(омъжва),а не например гривна,медальон или друго украшение.Аз знам,ама да ви чуя първо вас 🙂 .

 6. Малииииииииии, още не съм си измила очите и вече чета за халки! Има нещо сбъркано в мене, да знаете 🙂 Ма тия линкове мнооого ми харесаха. Особено една снимка на маргаритка от диаманти 🙂 Обаче аз все повече си мисля, че отговорът се крие в значението на ръката. От раз ми хрумва как длани е palms и как с разтворени ръце приветстваш някого и му се доверяваш, изразяваш щастието си от срещата, дори своето доверие, почит. Пък и го има изразът „златни ръце“, та това може да предположи, че ако съпругът и съпругата носят златни халки, това е като благословия за семейното им огнище.

 7. Отговарям преди да погледна линковете, така че, ако има нещо сходно, не съм го копнала от там 🙂 Аз знам, че се слага халка, защото тя е без начало и без край, символ на вечната любов. За туй! Сега ще прескоча до линковете 😉

 8. притчата е страхотна, и мен ме изкефи ужасно! халката, символ на неделимото без край, логично, трябва да е на пръста, който не можеш да отделиш от другарчето му. 😀

 9. Като стана въпрос за халки и съпрузи, да вметна, че българската дума „съпруг/съпруга“ идва от старобългарския глагол „сопрегати“, т.е. впрегнати заедно…..

 10. Melody

  Благодаря за линковете,които си сложила. 🙂
  Браво на deni4ero,тя е дала най-верен и точен отговор на въпроса ми.“Символ на вечната,безкрайна любов“-това е халката.Без начало и без край.
  Не е лошо по-често да си поглеждаме халките(тези,които имат такива,де) и да си припомняме обещанието,което сме дали:“Ще те обичам винаги!И в радост и в тъга;и в имане и в нямане-ще бъда с теб…..“.

 11. Леле,значи съм бил прав,че идва от впрегнат;-)))
  Точно преди време ме бяха налегнали мисили за етимологията на думата,ама разни филоложки ми казах,че не било така

 12. NA_KOL_POILTICITE

  Аз глупости не правя ,така че за мен не важи -няма да се женя за да ми е по-спокоен живота!
  А който се сети да попита за деца – ще си купя 1 или 2 срещу 10 000$ става!
  🙂

 13. Хах, страхотна притча, наистина мого ми допада. А това за вените – може да определя на кой пръст, но не и на коя ръка – все пак сме симетрични същества и се предполага, че вената на лявата ти ръка до голяма степен е идентична с такава на дясната.

 14. аз ще ви кажа защо халката се носи на безименния пръст – няма нищо общо с тия глупости за родители,братя/сестри и деца , а има и не малко религиозна символика – халката се носи на безименния пръст, защото първите три пръста (палец,показалец и среден) са за Бога, Символизират тривдинството на Бога,и може да видите че във всички църкви и на всички икони и Бог Исус Христос, и всички светии, благославят с три пръста
  а на някои религиозни сватбени тържестава, докато се слага халката, се докосват последователно пръстите като се брои по следния начин : „В името на Отца(палец),Сина(показалец), и Светия Дух(среден), Амин! (слага се на средния, т.е. средния е за семейството) – семейството е най-важното нещо след Бога (според Библията)

 15. andreytcho, че те не са ли всичките вени пряко свързани със сърцето:Р
  Много ми харесаха всичките варианти, които сте описали, особено с неразделящите се безименни пръсти:))

Вашият коментар